Boekenweek

In 2003 verscheen bij de Roskam-uitgeverij van Han Pape ‘Oorlog in de 16’, een bundeling van mijn stukjes uit de periode vanaf 1996, toen ik met dank aan Gijs Eijsink, toenmalig chef-sport van de Twentsche Courant, mocht beginnen als columnist Linksbek in de nieuwe fusiebode. (Bonder jr. op zijn school: ‘Mijn vader is communist bij de krant.’) Zeven jaar later kwam deel twee en beide boekjes staan sindsdien op een prominente plek recht overeind in mijn boekenkast, met een eervolle vermelding voor Peter Elbertse, de helaas veel te vroeg overleden Almelose vormgever die hiervoor bekroond werd met een prestigieuze onderscheiding in de internationale categorie ‘Best Verzorgde Boeken’. Intussen staan ze allebei nog steeds te koop op Bol.com, voor 19,50 en 27,00 euro, wat ik persoonlijk nogal aan de prijs vind, maar helemaal langs mij heen gaat. Verder denk ik met veel plezier, gepaste trots en vakmatige tevredenheid terug aan het jubileumboek van Vak-P, ‘Wij tegen iedereen’, en het standaardwerk van Willy Berends, ‘Enschede, de mensen, de stad’, waarvoor ik een groot deel van de teksten schreef.

Of ik er in financieel opzicht veel mee opgeschoten ben? Nou, dat valt nog wel mee. Of tegen, zo u wilt, en ik ben daar niet de enige in. Vanwege de vandaag eindigende Boekenweek kwam de Volkskrant vorige week zaterdag met een overzicht van ‘de Nederlandse schrijver’ in het algemeen en zijn/haar verdiensten in het bijzonder. De cijfers liegen er niet om: Nederland telt anderhalf miljoen hobbyschrijvers, mensen boven de zes jaar die zich bezighouden met creatief schrijven. Van hen hebben een kleine achttienduizend een boek gepubliceerd, veel romans, maar nog veel meer vertalingen, non-fictie, columns en kookrecepten. Er zijn zo’n negenhonderd auteurs die met ‘echte literatuur’ een salaris verdienen, dat wil zeggen: een bijdrage van het Nederlandse Letterenfonds ontvangen, maar slechts tien kunnen er ook voor honderd procent van rondkomen (‘primaire inkomensbron’). Of Bart Chabot hierbij hoort? Het zou zomaar kunnen. In ieder geval mocht hij samen met zijn vrouw (huisarts) en vier zoons (twee schrijvers) het Boekenweekgeschenk leveren. Hoe ik daar over denk, hebt u hier op 8 oktober kunnen lezen, daarom geef ik nu graag het woord aan Marcel van Roosmalen in de NRC van 18 maart:

Chabotteren tot je niet meer kunt


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.